Agricultura i Canvi climà tic
publicat per Redaccio
Article aparegut a Dossier Econòmic de Catalunya, 9/15 de juny de 2007

Fotografia
Aquests dies arrel de la presentació dels successius informes del Panel d’experts de NNUU, estem assistint a un allau de noticies sobre el canvi climà tic.
Parlar de canvi climà tic, instintivament ens dur a pensar en el protocol de Kioto, i d’aquà als permisos de contaminació per determinats sectors industrials, si be cal recordar que el gruix de les emissions venen del transport seguides de la industria, però també de l’habitatge i de l’agricultura.
Però no voldria centrar-me en el camp com emissor de gasos efecte hivernacle, sinó com a subjecte que pot rebre les conseqüències de les polÃtiques que es puguin dissenyar per a pal•liar-ne els efectes.
S’ha d’anar cap energies netes, i en el cas del transport, ara per ara, tot apunta cap un mix amb biocarburants i bioetanols. Les terres de secà que veuen reduir la seva viabilitat econòmica, sobre tot si hi afegim les previsibles retallades dels ajuts comunitaris poden trobar aquà una nova sortida , però alhora pot tenir conseqüències negatives com una pujada dels preus dels pinsos per a la ramaderia, pedra angular de la nostra producció agrà ria, o per la biodiversitat .
Les variacions de les temperatures i precipitacions pot forçar a una reubicació de conreus ara importants, com zones fruiteres i fins i tot de fruita seca, Caldria doncs repensar algunes de les actuacions que s’estan fent , perquè potser ja no seran valides per la zona agroclimà tica en que es trobaran, i perquè en poden haver sorgit de noves en altres à rees. A tal d’exemple no massa important però significatiu, fer esment de la introducció de la vinya en determinades zones de la Gran Bretanya aprofitant l’atemperament del clima en aquelles latituds.
I no cal parlar de l’aigua. Tema tabú a casa nostra i mes en zones agrÃcoles. No hi ha hagut un veritable debat sobre la realitat de les necessitats hÃdriques davant diversos escenaris possibles i com fer polÃtiques serioses de gestió tant de l’oferta com de la demanda.
I si parlem d’emissions d’origen agrÃcola, podrÃem començar a pensar en canvi de composició de pinsos I maneig de bestiar per intentar reduir les emissions d’origen digestiu, o canvis en la fertilitzacions de sols.
Resumint, mentre que si amb dificultats, s’està obrint un debat sobre el tema energètic, o s’estan fent propostes sobre el transport o l’habitatge, difÃcilment trobarem material solvent per formular una polÃtica agrà ria de futur tenint en compte els parà metres del cavi climà tic en el seu mes ampli sentit.
Jordi Sala
Director de l’Àrea de Medi Ambient del Centre d’Estudis Econòmics i
Socials (CEES)
Article en PDF
see tiktok more to get tik tok free
https://videos-and-fun.sitey.me/
KW:
TIKTOK App Hack Likes AUGUST 2020
see tiktok more to get tik tok hearts
https://videosandmoviesweb.wordpress.com/
KW:
TIKTOK Slow Mo Hack AUGUST 2020