«Anton Cañellas, de la resistència democràtica a la tutela de la dignitat humana», de Josep-Maria Puigjaner

27 de febrer de 2011

publicat per Redaccio

antoni canyellesAcaba de sortir publicada (Ed. Aralvent) una biografia d’Anton Cañellas, que la mort ens allunyà l’agost del 2006. Aquesta obra ens apropa a un dels personatges més rellevants de la història de la Catalunya contemporània. El subtítol del llibre ens revela de bon antuvi dues de les etapes de la vitalitat cívico-política de Cañellas. D’una banda, l’acció, intensa i constant, de resistència democràtica que dura tres dècades en les quals exerceix un lideratge indiscutible a Unió Democràtica de Catalunya. I d’altra banda, la dedicació incondicional a la causa de la defensa dels drets de la persona en l’etapa de Síndic de Greuges (1993-2004). Entre aquestes dues etapes, es descriu el període d’activitat política que arrenca de la transició, el 1975, i acaba el 1983 amb la dissolució de Centristes de Catalunya-UCD. El lector s’assabentarà, o potser recordarà, com Anton Cañellas, ànima sempre vibrant i amatent d’Unió Democràtica, tractà de realitzar un somni que no arribà a quallar en una realitat consistent: compondre una coalició de partits polítics que consolidés l’espai del centre a Catalunya.

La biografia descriu moltes de les accions que anaven configurant a Anton Cañellas com a heroi de l’assetjament agosarat i persistent a la dictadura del general Franco. Perquè Cañellas, desafiant la policia secreta del Règim, entrà en contacte permanent amb tots els líders demòcrata-cristians europeus ( Aldo Moro, Leo Tindemans, etc.) sorgits al final de la Segona Guerra Mundial. Ell és el referent privilegiat de l’oposició democràtica a Franco. Ell és el que aconsegueix, l’any 1965, que l’Equip Demòcrata Cristià de l’Estat Espanyol tingui representació de ple dret dins la Internacional de la Democràcia Cristiana. La tasca de Cañellas com a Síndic de Greuges traspassà fronteres i es féu present en indrets on la intervenció era de dificultat extrema, com a les repúbliques balcàniques. Allà, Anton Cañellas i el seu equip desenvoluparen una tasca excel•lent encaminada a restaurar la democràcia i l’Estat de dret.
Al final, la biografia recull un abundós estol de testimonis de persones que conegueren i tractaren l’Anton. Reproduïm el de Duran Lleida, el líder actual d’UDC, que escriu: “Cañellas va ser, per damunt de tot, persona, d’esperit noble, humil, d’un servei apassionat als altres a través de la política. Catalanista i patriota. Humanista profund. Cristià i demòcrata”.

Anton Cañellas. De la resistència democràtica a la tutela de la dignitat humana
PUIGJANER, JOSEP M.
ACONTRAVENT
255 pàgines
Any d’edició: 2010
EAN: 9788493841539
Mes informació i compra electrònica a llibres.cat


Publica el teu comentari