“Assetjament escolar” – Editorial Programa Plusvàlua 29/06/17

30 de juny de 2017

publicat per Secretaria

Editorial Programa Plusvàlua 29 de juny de 2017

“ASSETJAMENT ESCOLAR”. Joan Elias, Vicepresident del CEES

 Un de cada quatre nens poden estar patint assetjament a l’escola, segons alguns estudis. Es tracta d’un problema tan vell com l’escola. Sigui per les característiques físiques (“el grassonet”, “la lletja”), les capacitats intel·lectuals (“el tonto de la classe”, “l’empollón”), l’origen familiar o social, o moltes altres peculiaritats personals, sempre ha existit una crueltat infantil col·lectiva que s’acarnissa sobre la víctima de torn.

Però els nens són nens i ni l’escola ni l’institut poden permetre que aquests comportaments siguin normals ni acceptats. Afortunadament, la sensibilitat social sobre l’assetjament a les escoles i instituts ha crescut molt els darrers anys. No n’hi ha per menys. Sabem que els episodis d’assetjament fan que la víctima es trobi marginada, se senti malament amb ella mateixa, baixi el rendiment escolar, sovint entri en una depressió, hagi de ser hospitalitzada per estrès posttraumàtic o, fins i tot, que se suïcidi o intenti fer-ho. Moltes víctimes no troben suport a l’escola, no senten que els ajuda amb el seu problema, i acaben faltant a classe o canviant de centre, en el millor dels casos.

Els Jutjats de Menors han emès condemnes a alumnes i centres per casos greus d’assetjament, però està clar que la via penal és una solució d’últim recurs. Tampoc és suficient que les escoles presentin un protocol d’actuació pels episodis d’assetjament, ja que molts casos no es denuncien, i quan el problema finalment surt a la llum ja està massa cronificat. A més, el 90% dels casos d’assetjament passen a les escoles, però l’agressió psicològica, verbal o psíquica segueix fora del centre escolar, moltes vegades a través de les xarxes socials, dels missatges de mòbil o de correus electrònics.

L’educació en valors és essencial per acabar amb el problema; pares i educadors han d’inculcar els valors del respecte, de compartir, d’empatitzar, de bondat, compassió i generositat. Assetjament? Tolerància zero!

 


Publica el teu comentari