«Com ajudar als altres» Editorial Programa Plusvàlua 15 de desembre del 2016

16 de desembre de 2016

publicat per Secretaria

Editorial Programa Plusvàlua 15 de desembre del 2016

“Com ajudar als altres?”, Carla Gràcia, Directora del CEES

Sovint estem tan capficats en la nostra vida que ens costa pensar que altres tenen més dificultats que nosaltres. Però la realitat a casa nostra, després de la crisi, és dura.

A Catalunya, l’any 2014, la taxa de risc de pobresa era del 20,9%. Les persones aturades són les que tenen més risc de pobresa. Una dada rellevant és que, a més formació, més s’allunya el nivell de pobresa. Mentre una persona amb formació superior té un risc d’exclusió del 7,7%, una persona amb nivells de formació de primària o inferior tenen un risc del 26,9%.

D’entre tots els grups de població són els menors de 18 anys, és a dir els infants i joves, els que presenten més risc de pobresa: la taxa arriba a gairebé el 30%.

El més preocupant és que el risc de pobresa sense cap tipus d’ajut social arriba al 46,4% de la població, això vol dir que gairebé una de cada dues persones està en risc de pobresa. Si comptem el suport social com les pensions de vellesa o de supervivència, tant públic com d’entitats sense ànim de lucre, la xifra es redueix al 21%. Això vol dir que un 24% de la població sobreviu amb pensions d’entre 400 i 600 € al mes.

Aquestes són les dades. Esfereïdores, portades amb silenci, en la intimitat, fins i tot amb vergonya.

Però la vergonya, quan prenem consciència d’aquestes dades, hauria de ser col•lectiva. Ara, la pregunta és què podem fer? Perquè no hi ha dubte que s’ha de fer alguna cosa.

Carla Gràcia

Directora del Plusvàlua

 

Tornar a sentir el programa

Si ho desitgeu, ens podeu fer arribar els vostre comentaris a participa@plusvalua.cat, mitjançant la pàgina a Facebook del programa o a http://bloc.plusvalua.cat.

 

 


Publica el teu comentari