«Comerç de proximitat» Editorial Programa Plusvàlua 31 de març del 2016

1 d'abril de 2016

publicat per Secretaria

Editorial Programa Plusvàlua 31 de març del 2016

“Comerç de proximitat”

Un dels primers records d’infància que tinc és l’olor d’empanada. Una família gallega regentava un forn a sota casa i, a més a més del pa, feien empanada de tonyina casolana. M’agradava tant aquella empanada! Recordo que m’escapava de les mans de la meva mare per córrer dins la botiga, passar darrere el taulell i esperar el meu regal en forma de tros d’empanada. Però no era només l’empanada el que m’agradava, era el somriure de la senyora Antònia, la proximitat.

El comerç català es caracteritza per aquest comerç, petit i mitjà de caràcter urbà i d’un alt dinamisme. És com un teixit que, no només suposa una base econòmica fonamental, sinó que promou la cohesió social.

En les darreres dècades, l’obertura de grans superfícies, sumat a l’impacte de les noves tecnologies i de la globalització,  ha provocat un canvi en el comportament del consumidor que ha suposat tensions en el sector i, fins i tot, el tancament de comerços emblemàtics.

Alertat, el govern municipal de Barcelona ha impulsat el Pla Comerç Barcelona que, amb un pressupost de 150.000€ vol impulsar mesures per promoure el comerç de proximitat en línies com la millora sostenible, la formació, les noves tecnologies o la promoció.

Cal recordar que el comerç de proximitat és un sector prioritari en la generació d’ocupació i que, a més a més, ajuda a crear una xarxa de suport, un capital social, una comunitat entre les persones que aporta valors intangibles, però cabdals com a societat.

Joan Maria Solà

Secretari del CEES

 

Tornar a sentir el programa

Si ho desitgeu, ens podeu fer arribar els vostre comentaris a participa@plusvalua.cat, mitjançant la pàgina a Facebook del programa o a http://bloc.plusvalua.cat.


Publica el teu comentari