«Cultura i religió» Editorial Programa Plusvà lua 18 de juny de 2015
publicat per Secretaria
Programa Plusvà lua del 18 de juny de 2015
Editorial: Cultura i religió
Joan Maria Solà , Secretari del CEES
El ser humà té una caracterÃstica que el fa diferent de la resta dels éssers que habiten aquest planeta. Aquesta caracterÃstica és la inquietud sobre la transcendència, sobre la vida i la mort, sobre el perquè de l’existència i sobre el naixement i el devenir de totes les existències.
Aquestes inquietuds han transcendit l’espai privat i, des de l’edat antiga, s’han dut a l’espai públic on ha pres diferents formes, sovint ordenades en religions.
D’aquesta manera, la religió ha comprès i vehiculat a través de creences compartides la resposta a aquestes preguntes i ha permès espais de trobament on les persones poden exposar i deixar sentir els seus dubtes, angoixes i qüestions existencials.
Tanmateix, a Espanya, i molt especialment a Catalunya, en els darrers trenta anys l’espai públic dedicat a la religió s’ha vist reduït progressivament. Alguns motius com la vinculació per part de l’Església al règim franquista, males experiències personals o la recerca de nous sistemes socials i el rebuig respecte als antics, han fet que la religió catòlica hagi perdut espai de debat a la nostra societat.
Paral·lelament, les guerres relacionades o advocades sota religions com la musulmana han augmentat la temença cap al fanatisme religiós i han incrementat el desconcert a l’hora d’incloure el coneixement religiós en l’educació i en la cultura. D’aquesta manera, la religió resta ara en un pla privat, gairebé preservat amb pudor.
Amb aquest panorama, quin és l’espai públic que es dóna a les qüestions sobre l’existència?
Si ho desitgeu, ens podeu fer arribar els vostre comentaris a participa@plusvalua.cat, mitjançant la pà gina a Facebook del programa o a http://bloc.plusvalua.cat.