De la guerra freda al crash. Obituari d’Eduard Berenguer

25 de febrer de 2012

publicat per Redaccio

La Guerra freda, el pla Marshall, el naixement dels programes socials de salut i pobresa americans, el naixement de la Seguretat Social Espanyola, el final de Bretton Woods, el club de Roma, la crisis del petroli, la teoria del preus de Milton Friedam, la primera conferència mundial sobre el clima, el primer Macintosh, la teoria de l’alliberació, la reunificació Alemanya, el naixement d’internet, el tractat de la Unió europea, la bombolla puntcom, la comptabilitat generacional de Kotlikoff,  la formulació de la tercera via d’Anthony Giddens, l’aprovació del protocol de Kyoto, la cotització de l’euro, la caiguda de Leman Brothers, la revolució àrab , el crash del 2009 i els actuals desequilibris a l’ Europa del sud… totes aquestes coses van succeir al llarg de la vida de l’Eduard amb els seus 64 anys de vida. Des de fa uns quants anys reflexionava i analitzava  tots aquests esdeveniments especialment els batecs de la realitat econòmica i social del nostre país.

El currículum del Dr. Eduard Berenguer i Comas és  el d’un excel·lent i reconegut professor de la Universitat de Barcelona. Nat a Palma de Mallorca al 1947, es llicencià i posteriorment es doctorà en Ciències Econòmiques a la Universitat de Barcelona. Va ser professor titular del Departament de Teoria Econòmica. Obtingué primer una càtedra en Fonaments de l’Anàlisi Econòmica a Extremadura i posteriorment el 1991 guanyà la càtedra en Fonaments de l’Anàlisi Econòmica a la Universitat de Barcelona.

La Ciència Econòmica romandrà les primeres aplicacions fetes per el Dr. Berenguer de la Comptabilitat Generacional a Espanya i Europa per a l’anàlisi de la sostenibilitat de l’Estat del Benestar.

Especialitzat en Macroeconomia, ens deixa treballs de recerca i publicacions científiques en l’ àmbit de la Economia de la Salut, l’Economia Pública i les  Finances. Mes conegut per ser un articulista habitual de la Vanguardia, i col·laborador en mitjans de comunicació com Catalunya Ràdio i Radio Estel, i també conegut per els seus interessants articles sobre la crisi econòmica el 2008 a la Revista Dinero, que  van ser del tot premonitoris. Va participar també en diverses Jornades  dedicades a l’anàlisi i aplicabilitat de l’Economia Social de Mercat als problemes econòmico i socials d’avui.

Catedràtic de Teoria Econòmica, Investigador del Centre d’ Anàlisi Econòmica, Membre de la Societat Catalana d’Economia, Director del departament de Teoria Econòmica, Director de la revista acadèmica Cuadernos de Economia, Membre independent del Comitè de Govern d’ Unió Democràtica de Catalunya, però per sobre de tot, un amic del seus amics i un professor que deixarà en el  seu mestratge moltes veus per els proper anys.

Xavier Melo- Dr. en economia i membre del Centre d’Estudis Econòmics i Socials

(CEES)

3 comentaris publicats

Vols opinar?

[...] la seva memòria, hem publicat aquest obituari al web del CEES i el programa de ràdio Plusvàlua li va dedicar l’edició del dia 23 de [...]

Thanks for the sensible crtiique. Me & my neighbor were just preparing to do a little research about this. We got a grab a book from our area library but I think I learned more from this post. I am very glad to see such wonderful information being shared freely out there.

No deis nunca, nunca, nunca, por muerto al Madrid. Es un eqpiuo que triplica al Bare7a en Copas de Europa y lo dobla en Ligas. Esto es una realidad. Sf3lo con eso nuestro orgullo es infinito. Estamos hablando del mejor quipo del mundo en los 2 faltimos af1os (Bare7a), contra el mejor eqpiuo de la historia (107 af1os). Hablando de nfameros, y no de opiniones (que como deceda Clint Eastwood, son como los culos).Dicho esto, felicidades por conseguir la excelencia.Volveremos


Publica el teu comentari