“Esport i inserció social” – Editorial Programa Plusvàlua 16/03/17

21 de març de 2017

publicat per Secretaria

Editorial Programa Plusvàlua 16 de març de 2017

L’esport i la inserció social”. Joan Elias, Vicepresident del CEES

L’esport mou les masses. Al nostre país, el futbol és capaç de mobilitzar gairebé 100.000 persones al Camp Nou un dia de Champions, com el que vam viure la setmana passada. Quina altra activitat ciutadana pot arrossegar tanta gent un vespre de dia laborable?

A tots els països hi ha esports que de tant en tant aconsegueixen paralitzar l’activitat diària. Les grans competicions internacionals, com les Olimpíades o els Mundials de futbol, són seguides amb passió, gairebé com a grans batalles entre països.

Però la força mobilitzadora de l’esport va molt més enllà. L’esport s’impulsa i s’estimula a les escoles com una activitat que aporta grans valors entre els infants i joves. El foment de la pràctica esportiva afavoreix la convivència, el respecte, el treball en equip, la disciplina, la cultura de l’esforç i moltes altres actituds i valors gràcies als quals la persona humana es desenvolupa i es completa. S’ha comprovat que els nois i noies que practiquen esport milloren el seu rendiment acadèmic, els seus hàbits i comportaments relacionats amb la higiene, l’alimentació, el civisme i la relació amb altres companys i amb els seus familiars.

Inevitablement, l’esport també té la seva cara negativa, com ara actituds agressives, l’excés de competitivitat, l’angoixa o l’ansietat que poden provocar. És preocupant la manca de respecte o fins i tot de violència que es produeix algunes vegades en els esports de base, sovint protagonitzats per pares. Tampoc ens agraden els dubtosos exemples que donen alguns esportistes d’elit, joves i multimilionaris, que trenquen els valors que tots estimem en l’esport.

La gran missió de pares i educadors és aconseguir que l’esport sigui un instrument de desenvolupament personal i, per descomptat, de diversió col·lectiva.


Publica el teu comentari