«Educació: curs escolar 2016/2017» Editorial Programa Plusvàlua 15 de setembre del 2016

16 de setembre de 2016

publicat per Secretaria

Editorial Programa Plusvàlua  15 de setembre del 2016

“Educació: curs escolar 2016/2017”

L’educació i la formació són factors claus per al desenvolupament tant de la persona com de la societat en general. Per tant, hauria de ser una qüestió d’estat, de tota la comunitat ciutadana, de prioritat. Malauradament al nostre país el sistema educatiu és terreny de batalles polítiques.

Entre 1985 i el 2013 a Espanya s’han cuinat sis lleis d’educació i, amb tot, any rere any seguim parlant de la necessitat d’una reforma a fons de la educació.

Els informes comparatius més prestigiosos com el PRISA entre d’altres presenten per a Espanya uns resultats sobre la qualitat de l’ensenyament, tant a la primària com a la secundaria, molt per sota de la mitjana tant d’Europa com de la resta del món.

El nostre sistema educatiu encara se centren en la mera transmissió de coneixements i disciplines. Només cal veure com les successives lleis d’educació se centren en l’estricta definició de currículums i de matèries, i obvien que l’educació és, sobretot, com s’ensenya i com s’aprèn.

En el món canviant i exigent en el que vivim i viuran els nostres fills i néts, és necessari anar cap a una educació de qualitat que afavoreixi la creativitat i el coneixement, però, també, que a més a més de les competències bàsiques, asseguri les competències dels alumnes en relacions intrapersonals i socials. L’educació va molt més enllà de conèixer, s’ha d’aprendre a fer, a ser i a viure en societat.

Algunes institucions educatives privades i públiques ja comencen  a proposar vies diferents d’aprenentatge i d’aproximació a l’infant i al jove. Cal plantejar aquest debat, d’una manera sòlida que posi els pilars en el ser humà i la seva relació amb el món.

Joan Maria Solà

Secretari del CEES

 

Tornar a sentir el programa

Si ho desitgeu, ens podeu fer arribar els vostre comentaris a participa@plusvalua.cat, mitjançant la pàgina a Facebook del programa o a http://bloc.plusvalua.cat.


Publica el teu comentari