«El canvi climàtic» Editorial Programa Plusvàlua 7 de maig de 2015

8 de maig de 2015

publicat per Secretaria

Programa Plusvàlua del 7 de maig de 2015

Editorial : El canvi climàtic

Joan Maria Solà, Secretari del CEES

 

Està fora de tot dubte que les pautes de comportament i consum de l’activitat humana a escala global conformen un canvi substancial en les condicions climàtiques del nostre planeta.

L’augment de la temperatura de la superfície del planeta i de l’atmosfera provoca canvis en el clima i això comporta diversos efectes, com la fusió de glaceres i del glaç àrtic. L’augment del nivell del mar provocat per la dilatació tèrmica i la fusió del glaç és un impacte carregat de conseqüències patents sobre les zones costaneres, deltes i les illes petites del Pacífic, fet que està provocant ja importants moviments de població. També hi ha i hi haurà impactes sobre el règim de pluges i els canvis tèrmics que produeixen danys irreversibles en diferents ecosistemes i, conseqüentment, en la nutrició de moltes poblacions.

Costa de reaccionar davant dels riscos creixents derivats del canvi climàtic, tot i que cada vegada més els responsables polítics i socials són conscients  del problema i per això ja des del 1992, tant des de les Nacions Unides com des de diversos fòrums internacionals, s’estan impulsant programes de cara a la reducció dels seus efectes.

Malgrat això, és fàcil tenir la sensació de que, en general, no es fa prou i que les mesures no són prou contundents davant un drama que afecta a tota la humanitat i a la sostenibilitat del nostre planeta.

Els costos econòmics de canviar les pautes de consum i, en especial, d’aplicar fonts d’energia alternatives, frenen en gran mesura les possibilitats de millora del medi ambient i de la conducció del canvi climàtic cap a nivells sostenibles.

És imperant la sensibilització de tots cap a la necessitat d’un canvi, no només de governs i organitzacions internacionals, sinó també d’empreses més locals i també de cadascú de nosaltres.

Tornar a sentir el programa

Si ho desitgeu, ens podeu fer arribar els vostre comentaris a participa@plusvalua.cat, mitjançant la pàgina a Facebook del programa o a http://bloc.plusvalua.cat.


Publica el teu comentari