«El capital de Catalunya» Editorial Programa Plusvàlua 29 d’octubre de 2015

2 de novembre de 2015

publicat per Secretaria

Editorial Programa Plusvàlua 29 d’octubre de 2015

“El capital de Catalunya”

 

D’un temps ençà, les dades mostren un escenari de sortida de la crisi. Poc a poc es va recuperant la confiança de les empreses i de les famílies en la marxa de l’economia. El seu comportament reflecteix un creixement important en comparació a anys recents. No obstant això, es tracta d’una recuperació discontinua, heterogènia i fràgil, la qual cosa condiciona el futur en molts aspectes i indica que no hi ha una fórmula única vàlida per a tots els problemes. Existeix un gran desequilibri i diversitat de situacions: sectors i col·lectius que van bé i d’altres que, per contra, van malament, i això podria perdurar en el temps.

El Col·legi d’Economistes de Catalunya –un actor rellevant pel que fa a l’anàlisi de la situació i de l’evolució econòmica al nostre país–, en el seu programa d’enguany de la Jornada anual que se celebra, farà un recorregut pels diferents actius i passius amb què compta l’economia catalana i que titula amb el lema: El capital de Catalunya: suficiències i mancances des d’una perspectiva econòmica.

Els ‘actius’ són formes de ‘capital’, acumulables en el temps i que conjuntament determinen la capacitat d’una economia: el seu potencial, la seva productivitat, la seva eficiència i la seva resiliència en situacions de tensió. En aquest sentit, i com si fos una mena de radiografia, des del Col·legi es pretén valorar les suficiències i les mancances de sis diferents expressions del capital de Catalunya: el capital humà, el capital físic, el capital científic i tecnològic, el capital empresarial i organitzatiu, el capital social i el capital institucional.

Tot plegat per preguntar-se: què tenim? Què ens fa falta? I com en podem treure el millor profit?

En aquest punt, potser ens podrien ajudar els savis consells que conté el poema Treballs i Dies d’Hesíode on es preescriuen una vida de treball honest i l’ataca a la injustícia.

 

Joan Maria Solà, Secretari del CEES

 

Tornar a sentir el programa

Si ho desitgeu, ens podeu fer arribar els vostre comentaris a participa@plusvalua.cat, mitjançant la pàgina a Facebook del programa o a http://bloc.plusvalua.cat.


Publica el teu comentari