«El món bancari després de les Caixes» Editorial Programa Plusvàlua 22 d’octubre del 2015
publicat per Secretaria
Editorial Programa Plusvàlua 22 d’octubre del 2015
“El món bancari després de les Caixes”
La irreversible desaparició de les Caixes d’Estalvi, que suposaven la meitat de l’activitat bancària a Espanya i encara molt més a Catalunya, és de segur un dels fets més rellevants de la profunda crisi que hem viscut en els darrers anys.
L’impacte d’aquest fet té dos vessants. D’una banda, en l’aspecte econòmic, perquè l’esvaniment de les Caixes comporta un major grau de concertació bancària i, per tant, la transferència de la pràctica totalitat de l’activitat financera a entitats que estan regides per accionistes amb interessos particulars, en lloc d’entitats guiades per criteris més socials com la proximitat, o com l’atenció especial al petit estalviador i a la petita i mitjana empresa.
Però, on el terratrèmol s’ha sentit i es sentirà amb més força, és en la vessant cultural i social, ja que les Caixes d’Estalvi, per imperatiu estatutari, destinaven una part molt important dels seus guanys a activitats culturals i socials. Ara, amb la seva pèrdua, desapareix aquesta part de retorn a la societat i que nodria un conjunt molt ampli d’activitats que enriquien a la societat.
Així, les transformacions ocorregudes darrerament en el sistema financer espanyol, comporten un fort reforçament de l’activitat bancària tradicional en contraposició a un conjunt d’institucions amb una orientació molt més social. Nosaltres, assistim amb pena i impotència a aquesta pèrdua de capital social.
Encara queden evidentment entitats similars a les Caixes d’Estalvi tradicionals, que no han desaparegut com son les Cooperatives de Crèdit, les Caixes Rurals i la Banca Ètica; en definitiva un conjunt d’institucions que, si bé actualment tenen molt poc pes financer, esperem que guanyin terreny poc a poc, ja que la societat no hauria de renunciar al llegat i al lloc que varen ocupar les Caixes d’Estalvi en el passat.
Joan Maria Solà, secretari del CEES
Si ho desitgeu, ens podeu fer arribar els vostre comentaris a participa@plusvalua.cat, mitjançant la pàgina a Facebook del programa o a http://bloc.plusvalua.cat.