“Emprenedoria” – Editorial Programa Plusvàlua 20/04/17

21 d'abril de 2017

publicat per Secretaria

Editorial Programa Plusvàlua 20 d’abril de 2017

“La realitat de la Dona emprenedora”. Joan Elias, Vicepresident del CEES

 

Segons un estudi recent del Banc Mundial, el 90% dels 173 estats estudiats, tenien alguna llei que limitava les oportunitats econòmiques de les dones. Si bé als països occidentals desenvolupats aquestes limitacions legals no existeixen, les dones representen una minoria dins del conjunt d’emprenedors. A Catalunya, del total d’autònoms, només una tercera part són dones, un percentatge molt similar al d’altres països del nostre entorn. I en la cúpula del món empresarial la situació encara és més difícil. De cada 100 empresaris d’èxit citats per la revista Forbes, només el 10% són dones.

Està clar que hi ha una mena de “sostre de vidre” que les dones han de fer front per accedir a llocs d’alta direcció, per crear empreses o, en general, per a desenvolupar-se professionalment. Aquest “sostre de vidre” és una barrera invisible que limita l’accés i el creixement de les dones en les seves carreres professionals i empresarials. Se’n diu “sostre de vidre” perquè no és fàcil de detectar, ni d’assenyalar exactament com i on funciona. Sexisme, rèmores culturals, maternitat i altres factors contribueixen a fer aquesta barrera ben sòlida.

Però també cal destacar que a poc a poc les coses canvien. Hi ha exemples notables d’èxit en els negocis comandats per dones. Els trobem als sectors tradicionals i també als de tecnologies més avançades. Diverses estadístiques coincideixen a apuntar que la diferència de gènere en el camp dels emprenedors tendeix a reduir-se. Estrènyer aquesta diferència significa aprofitar un potencial que ara es malbarata i que es pot transformar amb més renda pel conjunt de la societat. Per això, convé desenvolupar polítiques que estimulin la participació femenina als negocis. El món necessita dones emprenedores, i les dones emprenedores ens necessiten a tots nosaltres.


Publica el teu comentari