«Especial dia de la dona» Editorial Programa Plusvàlua 5 de març del 2015

6 de març de 2015

publicat per Secretaria

Editorial Programa Plusvàlua 5 de març del 2015

“Especial dia de la dona”

El dia 8 de març de cada any, se celebra el “Dia internacional de la dona”, també dit “Dia internacional de la dona treballadora”. Els seus orígens són la remembrança de diferents tragèdies que van passar als Estats Units, entre els anys 1908 i 1911, quan, arran  d’unes vagues, varen morir més d’un centenar de dones treballadores del sector tèxtil.

Aquesta commemoració està reconeguda per l’Organització de les Nacions Unides des de l’any 1977, i el seu objectiu és el de recordar la lluita de la dona de cara a aconseguir la igualtat en el treball amb l’home i, a la vegada, poder-se desenvolupar  íntegrament com a persona.

A Catalunya, la celebració anual d’aquesta diada té ressò, ja que, no endebades, es disposa d’un grup nombrós d’entitats que donen suport als seus objectius. La primera de totes elles és l’Institut Català de les Dones, entitat depenent de la Conselleria de Benestar Social i Família de la Generalitat de Catalunya, i és precisament aquesta Institució qui ens informa que al Principat existeixen un total de 1.177 associacions de dones constituïdes com a agents socials que treballen per aconseguir la igualtat efectiva entre homes i dones.

Aquest ampli teixit associatiu, tant característic de la societat civil catalana, fa que es treballi de manera seriosa cara als objectius d’igualtat i que la celebració d’una data commemorativa, no quedi només en un episodi aïllat, sinó que signifiqui realment un toc d’atenció a tota la societat per tal d’avançar cap a l’equiparació de drets i deures d’ambdós sexes.

Malgrat els avenços igualitaris de les societats occidentals com han estat l’obtenció del dret al vot i les grans millores en el treball,  encara queden parcel·les com la lluita contra la violència de gènere, o bé la lluita contra la prostitució i contra la discriminació de les dones en el treball. Aquests són objectius necessaris que les jornades reivindicatives com el del “Dia de la Dona” ajuden a encarar.

 

Joan Maria Solà

Secretari del CEES

Tornar a sentir el programa

Si ho desitgeu, ens podeu fer arribar els vostre comentaris a participa@plusvalua.cat, mitjançant la pàgina a Facebook del programa o a http://bloc.plusvalua.cat.


Publica el teu comentari