“Feines del Futur” – Editorial Programa Plusvàlua 04/05/17
publicat per Secretaria
Editorial Programa Plusvàlua 4 de maig de 2017
“Les feines del futur”. Joan Elias, Vicepresident del CEES
El canvi tecnològic, l’automatització, la robotització i la intel·ligència artificial progressen a un ritme vertiginós que transforma les professions existents, n’elimina moltes i en crea de noves. Si fa cinc anys li haguéssim preguntat a un taxista de quina manera creia que Internet podria afectar la seva professió, molt probablement s’hauria encongit d’espatlles i hauria respost que de cap manera. Ara, el fenomen Uber genera un conflicte perquè els taxistes veuen que pot ser la fi de la seva professió. I què faran els taxistes i els conductors professionals quan d’aquí no gaires anys apareguin els cotxes autònoms sense conductor?
Aquesta inquietud sobre el mercat de treball no és nova. Ja als anys 30 del segle passat, Keynes va predir que com a conseqüència de l’increment de la productivitat, la jornada laboral no s’estendria més enllà de les 15 hores setmanals a partir del 2030. Encara no sabem si aquesta profecia es complirà, però sí que és cert que des d’aquells anys trenta, la millora de la productivitat ha fet que la jornada laboral s’hagi reduït considerablement i que als països desenvolupats s’hagi pogut construir una xarxa de seguretat econòmica i social impensable en aquelles èpoques.
La por actual no és tant perquè les feines, les professions i els oficis canviïn, es creïn i es destrueixin. Això ha passat sempre, amb més o menys intensitat. El temor és que els costos i els beneficis d’aquests canvis no es reparteixin equitativament, com sembla que està passant als darrers anys. Aconseguir aquest repartiment just és la clau perquè els avenços científics, tecnològics i organitzatius siguin positius per a tota la societat.