“Fundacions” – Editorial programa Plusvàlua 15/06/17
publicat per Secretaria
Editorial programa Plusvàlua 15 de juny de 2017
“Les fundacions”. Xavier Melo, Tresorer del CEES.
Una fundació és una organització sense fi de lucre que, per voluntat dels seus fundadors, posa a disposició el seu patrimoni per a la realització de fins d’interès general on els beneficiaris són col·lectius de persones. Per tant, una Fundació pot tenir beneficis, però no ha de ser la seva principal finalitat i, a més a més, tenen l’imperatiu de reinvertir-los en la fundació i el seu objectiu social. D’aquesta manera, es protegeix el capital de l’especulació i es busca perpetuar l’interès comú.
Les fundacions moltes vegades vénen a omplir els espais on el sector públic no arriba. A Catalunya, un 25% de les fundacions són de serveis socials, un 37% són d’àmbit cultural i un 18% educatiu.
Segons el reconegut economista de la Universitat de Bolonya, Stefano Zamagni, proper al Vaticà i promotor de l’economia del bé comú, on la industrialització ha florit més d’hora i les relacions de mercat han estat més fortes, també s’han consolidat més aviat i més ràpidament les relacions de reciprocitat.
A ningú li pot sorprendre, doncs, que Catalunya, un dels primers territoris europeus en industrialitzar-se, tingui més facilitat que altres països per potenciar les relacions de reciprocitat i, per tant, lideri també el nombre de Fundacions a Espanya amb més de 2000 fundacions.
Perquè si fem memòria, els monuments més visitats, les empreses més emblemàtiques, són o han estat, en el seu origen, iniciativa privada i altruista i molts d’ells, avui, estan protegits sota el règim de Fundacions. En molts racons de Barcelona trobem bons exemples, des del Sagrat Temple expiatori de la Sagrada Família, la Fundació Catalunya -la Pedrera, la fundació el Gran Teatre del Liceu de Barcelona, la Fundació Bancària La Caixa, la Fundació Banc dels Aliments, la Fundació Institut Guttman, la Fundació Orfeó Català -Palau de la Música, la Fundació Port Aventura, o la fundació Futbol Club Barcelona.
A més a més, cada vegada és més comúveure fundacions creades o patrocinades per empreses privades, i és que gran part de l’acció social de les empreses es canalitza a través d’aquest tipus d’entitats. És el que avui dia es coneix com a Responsabilitat Social Corporativa. Són moltes les empreses, grans i petites, que estan conscienciades amb la idea que “han de” tornar a la societat el benefici que els ha estat atorgat. Per aquest motiu, és molt recomanable que tot empresari es plantegi aportar recursos a fins socials i poder contribuir a un major equilibri general.
Hauríem de recordar al citat Stefano Zamagni, quan diu: “on no hi ha gratuïtat, no hi pot haver esperança” i potenciar la reciprocitat i la gratuïtat com a valors fonamentals de la nostra societat.