“Impostos” – Editorial programa Plusvàlua 23/11/17

24 de desembre de 2017

publicat per Secretaria

Editorial Programa Plusvàlua

“Impostos”.  Joan Elias, Vicepresident del CEES 

Deia Benjamin Franklin que a la vida no hi ha res segur, excepte la mort i els impostos. Hi ha diverses teories sobre què passa després de la mort.

Sobre què passa amb els impostos, la teoria és que serveixen per atendre determinades necessitats de les persones de forma col·lectiva, unint esforços mitjançant l’aportació d’una part dels ingressos de cadascú. Els impostos ja es recaptaven a l’antiguitat. Egipte, la Xina o Mesopotàmia.

Els impostos moderns sostenen l’acció dels poders públics en els àmbits de l’administració, la seguretat col·lectiva, la justícia, la defensa… Però tenen també la molt important funció de redistribuir la renda.

Les bases del nostre Estat del Benestar se sustenten en la recaptació de tributs, que financen l’educació, la sanitat, l’assegurança d’atur o les pensions. Però de la teoria a la pràctica hi ha un bon tros, i el debat social sobre el tema fiscal és permanent i encès. Es debat què es paga, quan es paga, qui contribueix, qui comet frau en matèria fiscal.

L’elusió fiscal de les gran empreses, l’evasió d’impostos dels professionals, les diferències en el tracte fiscal segons territoris són matèria permanent de conflicte.

Franklin tenia raó, ja que la mort arriba a tots per igual; però en matèria d’impostos no tots els contribuents paguen ni tots fan un esforç fiscal equivalent.

 


Publica el teu comentari