“La Síndica de Greuges de Barcelona” – Editorial Programa Plusvàlua 11/05/17

12 de maig de 2017

publicat per Secretaria

Editorial Programa Plusvàlua 11 de maig de 2017

“El Síndic de greuges”. Joan Elias, Vicepresident del CEES

 

Josef K, el protagonista de la novel·la “El procés”, de Kafka,  és detingut un matí acusat d’un delicte que mai arribarà a conèixer i es veu arrossegat en un embolic del qual no podrà sortir. Ningú sap qui dirigeix els engranatges que propicien la detenció i el posterior procés.

Només és una novel·la, però pot ser que no estigui tant lluny de la realitat si recordem el que passava en els règims totalitaris d’Europa de l’Est al segle passat o en altres països avui en dia. L’abús de les estructures de l’administració pública sobre els ciutadans és més alt quant menys democràtic i menys respectuós amb els drets humans és el país.

Però fins i tot a les societats més avançades, com la nostra, els drets dels ciutadans en ocasions no passen de ser entelèquies escrites en constitucions o tractats llunyans. Enfrontar-se a l’administració pública és molt complicat perquè l’ordenament jurídic sempre deixa al ciutadà individual en desavantatge. Davant d’un procediment administratiu d’un ajuntament o d’Hisenda, posem per cas, el ciutadà pot reclamar a un Jutge. Però aquest acte significa pagar una elevada taxa judicial, costejar uns advocats i esperar pacientment uns anys fins que es resolgui el conflicte. Amb el risc que el jutge em doni la raó però no condemni a l’administració a pagar les costes del judici.

Els ciutadans estem en inferioritat de condicions davant dels funcionaris públics quan aquests obliden la seva obligació de servir a l’individu i a la societat. Si aquest ciutadà és pobre o forma part d’una minoria, el seu risc de patir injustícies és més gran. És del tot improbable que ens pugui passar allò del protagonista de la novel·la de Kafka, però cal estar alerta perquè l’administració compleixi la seva obligació de servei.

 

 


Publica el teu comentari