«La Unió Europea després del Brèxit» Editorial Programa Plusvàlua 20 d’octubre del 2016

21 d'octubre de 2016

publicat per Secretaria

Editorial Programa Plusvàlua  20 d’octubre del 2016

“La Unió Europea després del Brèxit”

Des del naixement de la Comunitat Europea l’any 1957, l’evolució del projecte europeu ha comptat  amb una visió escèptica per part del Regne Unit. Un punt clau en aquest procés de manca de sintonia és, sens dubte, la seva negació a pertànyer a la zona euro.

Tots aquests dubtes i recels van culminar el passat mes de juny amb la història al no en el referèndum sobre si es volia que el Regne Unit pertanyés, o no, a Europa. Ha començat l’anomenat, Brèxit.

Si com sembla el procés és irreversible, cal preguntar-se sobre els  seus efectes en el futur de la Unió Europea sense un dels seus socis més significatius.

Al marge dels negatius efectes econòmics, tant per al Regne Unit com per a la resta de socis europeus, el temor seriós passa per l’efecte contagi que aquesta fugida pugui comportar a altres països de la Unió.

La visió del propòsit de pau que significava la Unió Europea a finals dels anys cinquanta, propiciada per part de la gent que havia viscut el drama de la darrera gran guerra, ha desaparegut. Els gestors   d’aquest projecte inicial ja no existeixen i a les noves generacions els hi queda ja molt llunyà l’impuls donat pels pares de la Unió.

Amb tot, també la sortida del Regne Unit podria ser un revulsiu per aquesta Europa que es troba perduda entre la seva maquinària  burocràtica i uns socis que van al seu aire. Per a fer-ho caldria posar sobre la taula una coordinació en les polítiques comunes més elementals. Relacions exteriors, immigració, defensa i fiscalitat són les línies estratègiques sobre les quals encara no hi ha una direcció comuna clara i que podrien propiciar un enfortiment del nexe i de la imatge de la Unió Europea davant del món. Seria, en tot cas, un pas endavant i de futur.

Caldrà esperar, doncs, si la desafecció d’un dels principals socis de la Unió genera aquest revulsiu i dóna una oportunitat a l’enfortiment o, per contra, causa una diàspora entre els diferents països i els seus interessos particulars.

Joan Maria Solà

Secretari del CEES

 

Tornar a sentir el programa

Si ho desitgeu, ens podeu fer arribar els vostre comentaris a participa@plusvalua.cat, mitjançant la pàgina a Facebook del programa o a http://bloc.plusvalua.cat.

 


Publica el teu comentari