«La victòria de CiU, i ara què?», article d’Ignasi Farreres

11 de desembre de 2010

publicat per Redaccio

Reproduïm tot seguit aquest article d’Ignasi Fareres, President del CEES, publicat a Catalunya Cristiana el 12 de desembre passat.

«Les eleccions han confirmat que a Catalunya s’ha produït el tsunami del canvi. CiU té majoria suficientment còmoda per governar amb 62 escons; se’n necessiten només 6 més per tenir la majoria. S’ha produït l’enfonsament del PSC, d’ERC i d’ICV. Augmenta la presència del PPC; Ciutadans confirma 3 diputats i Solidaritat Catalana accedeix al Parlament.

CiU ha recollit els fruits de 7 anys de coratjosa i dura travessia del desert, en la qual se la volgué buidar de tot poder. El tripartit ha pagat per un conjunt de circumstàncies negatives: les dissensions internes, la crisi econòmica, el procés posterior a l’aprovació de l’Estatut i la sentència del Tribunal Constitucional, etc. Aquestes forces hauran de fer una autocrítica de les causes de la seva derrota.

No pretenc en aquest article aprofundir en les causes que han portat al desastre els components del tripartit. Més aviat intentaré esbrinar com podrà actuar el proper Govern. Aquest hereta una situació econòmica, financera i social molt crítica. No es poden esperar miracles a curt termini. La solució dels temes econòmics no està en bona part en mans del Govern català; és un tema de decisions fonamentalment espanyoles. Però el Govern català hi pot ajudar. Ho haurà de fer, inspirant confiança, especialment al teixit productiu i empresarial, als milers d’autònoms i petites i mitjanes empreses que són els que tenen més potencial de creació de llocs de treball. I com es pot inspirar confiança quan sabem que les disponibilitats financeres de la Generalitat són molt precàries?

La resposta seria: amb coherència, humilitat i sentit de responsabilitat. Coherència perquè CiU serà internament una coalició compacta i sense fissures, no com dissortadament succeí amb el tripartit. Coherència també de portes enfora, perquè farà la mateixa política al Parlament català que al Congrés de Diputats. Humilitat, tal com ha promès públicament, ja que s’ha manifestat oberta a escoltar tothom, fent explícita declaració de saber-se dipositària del vot de moltes persones amb sensibilitats diferents que l’han votat perquè estaven fastiguejades del desori del tripartit i que sobretot esperen un full de ruta seriós que ens faci sortir del túnel en què estem ficats. Finalment, el sentit de responsabilitat per sortir de la crisi, juntament amb el fet de no disposar de majoria absoluta, l’ha portada a invitar tots els altres partits a unir esforços. Això farà que s’estigui molt oberta a tancar acords amb els diferents partits de l’arc parlamentari, sense establir cap aliança permanent amb cap d’ells, de manera que es compleixi aquell desig manifestat en la campanya de poder governar sense haverse de sotmetre a hipoteques que desvirtuïn els perfils bàsics i les esperances que els electors han dipositat en CiU.

A més, fins i tot sense disponibilitats pressupostàries, un govern pot ajudar a la recuperació, produint una legislació incentivadora de l’activitat econòmica i eliminant requisits i traves administratives que dissuadeixen la inversió. Cal fer constar que els altres partits han manifestat la seva disposició a col·laborar en la recerca de solucions als problemes dels catalans. O sigui, manifesten el propòsit de fer una oposició lleial i col·laboradora en els temes cabdals. Cal agrair-ho. Esperem que no sigui una posició retòrica, sinó un signe de responsabilitat política.»

Ignasi Farreres
President del CEES

Versió en català i castellà en


Publica el teu comentari