«Llibertat d’ensenyament» Editorial Programa Plusvàlua 21 d’abril del 2016
publicat per Secretaria
Editorial Programa Plusvàlua 21 d’abril del 2016
“Llibertat d’ensenyament”
Entre el 1985 i el 2013, en poc més d’un quart de segle, a Espanya s’han tirat endavant sis lleis d’educació. Si a més hi afegim la llei catalana del 2009, podem concloure que els interessos que han pressionat canvis en el nostre sistema educatiu han estat molt forts i inútils de cara a establir una reforma seriosa de l’educació espanyola.
Les lleis d’educació, qualificades d’orgàniques i propugnades pels diversos governs que s’han anat succeint, han arribat a un nivell de detall espasmòdici han promogut un caràcter progressiu centralitzat que no ajuda a l’entesa ni a l’acord i que impossibilitat poder practicar la llibertat d’ensenyament.
L’excés de normativa, que arriba fins al més mínim detall tant en relació als currículums comen el funcionament dels centres educatius, impedeix una llibertat en les línies de treball i l’aplicació d’un enfocament racional a l’educació, cosa que afecta tant a l’ensenyament públic com al privat concertat. Les conseqüències són clares: Espanya és un dels països major fracàs escolar d’Europa.
Uns principis bàsics de gestió, com poden ser la responsabilitat, l’avaluació i els incentius, haurien de ser el nord del funcionament del sistema, i caldria deixar-nos de plantejaments que malauradament, fins ara, han respost més a l’ús partidista de l’escola segons el color del govern de torn.
En relació a l’avaluació i als incentius, el que cal és dignificar el reconeixement de la tasca social del professorat, fet que tan sols serà possible si introduïm competència i deixem un espai ampli de llibertat, lluny de l’estèril dicotomia d’escola pública i escola privada.
Joan Maria Solà
Secretari del CEES
Si ho desitgeu, ens podeu fer arribar els vostre comentaris a participa@plusvalua.cat, mitjançant la pàgina a Facebook del programa o a http://bloc.plusvalua.cat.