Noticiari del CEES – abril 2013

21 d'abril de 2013

publicat per Redaccio

Notícies del
Centre d’Estudis Econòmics i Socials

Descripció: Descripció: Descripció: Descripció: Descripció: www.ceesocials.org
Abril de 2013
Monogràfic sobre l’Economia Social de Mercat

Portada

Els responsables de l’Institut d’Estudis Humanístics Miquel Coll i Alentorn (INEHCA) ens van fer l’honor, fa uns mesos, d’encarregar al CEES un número monogràfic de la revista Diàlegs d’estudis polítics i socials dedicat a donar una visió panoràmica de la vigència avui de l’Economia Social de Mercat (ESM) que permetés veure fins a quin punt aquesta doctrina econòmica inspira i regeix les polítiques i comportaments econòmics i socials que avui es practiquen, tant a l’estat espanyol com a Alemanya i a la UE.

Aquest encàrrec ha estat formulat en uns moments en que continua la forta crisi europea, i de la zona euro en particular, en la que, si bé algun dels seus països estan en fase de molt moderada recuperació del seu creixement, d’altres, com Espanya, han reincidit novament en una fase de recessió del seu PIB, del qual no s’espera es recuperi fins l’any 2014.

Per això portem en aquest monogràfic la visió d’un seguit d’experts, alguns dels quals ens parlaran de l’Economia Social de Mercat des d’una visió global, d’altres des d’una visió territorial i, finalment, altres analitzaran alguns aspectes sectorials, com per exemple les polítiques agràries de les successives PAC’s, així com les reformes introduïdes en el mercat de treball espanyol.

Tot seguit us oferim el contingut d’aquest monogràfic en format PDF, que també podeu descarregar des d’aquest article del web del CEES, o obtenir tota la revista en format PDF:

Sumari

Properes emissions de “Plusvàlua”, a Ràdio Estel

Us informem de les entrevistes programades per als mesos d’abril, maig i juny dins l’espai radiofònic Plusvàlua, un programa sobre economia i valors, produït pel CEES que s’emet els dijous a les 20h per Ràdio Estel.

També us recordem que el Plusvàlua compta amb un espai dedicat al consum, que s’emet en directe els dijous de 9h a 9:30 del matí, amb el patrocini de l’Agència Catalana del Consum.

Propers programes

Títol Convidat Data
La nostra gran oportunitat i esperança: el nou sector immobiliari. Toni Bosch, economista, especialista en habitatges de lloguer pel sistema concessionari.

Ponents del debat: Joan Elias, economista, Josep Molina, periodista, i Ignasi Rafel, consultor d’empreses.

[dijous 25-abril-2012]
Ètica i Economia. Joan Rigol, ex President del Parlament de Catalunya.

Ponents del debat: Lluís Alegre, economista, Claudi Cervelló, filòleg, i Pere Guinjoan, economista.

[dijous 2-maig-2012]
Els emprenedors. Gloria Gonzàlez Anadón, Vicerectora de la UAB i Coordinadora programa “Empren” Qualitat i Ocupabilitat.

Ponents del debat: Eduard Arruga, economista, Emili Pons, historiador, i Eva Geli, advocada.

[dijous 9-maig-2012]
És aquest el capitalisme que volíem? Jordi Alberich, Director General del Cercle d’Economia.

Ponents del debat: Pere Guinjoan, economista, Jordi Bastida, enginyer industrial i Ramón Xifré, economista.

[dijous 16-maig-2012]
Les relacions que s’estableixen entre les Polítiques ambientals i l’Economia. Marta Subirà, Directora General de Polítiques Ambientals del Departament de Territori i Sostenibilitat de la Generalitat de Catalunya.

Ponents del debat: Joan Elias, economista, Alfredo García Garcia-Blanco, assessor d’empreses i Carlos Mandianes, auditor

[dijous 23-maig-2012]
La importància econòmica del Barcelona Meeting Point i el què aporta al benestar col.lectiu del país. Enrique Lacalle, President del Barcelona Meeting Point.

Ponents del debat: Anna Boza, advodada, Xavier Melo, economista, i Josep Molina, periodista econòmic.

[dijous 30-maig-2012]
Entitats Socials i Culturals enfront la crisi. Lluïsa Celades, Presidenta de Fundació La Roda, i Anna Corbella, Directora de Fundació La Roda.

Ponents del debat: Jordi Bastida, enginyer industrial, Emili Pons, historiador, i Ramon Xifré, economista.

[dijous 6-juny-2012]
Cures pal.liatives Dr. Joan Carles Trallero, metge de família i President de la Fundació Paliaclínic, i Marta Vinyals, psicòloga de la fundació.

Ponents del debat: Alfredo García Garcia-Blanco, assessor d’empreses, Xavier Melo, economista, i Ignasi Rafel, consultor d’empreses.

[dijous 13-juny-2012]
Com ens afecten els processos de transformació econòmico-social d’Asia-Pacífic? Jaume Giné, Secretari General de Casa Asia.

Ponents del debat: Eduard Arruga, economista, Anna Boza, advocada, i Joan Elias, economista.

[dijous 20-juny-2012]

Us recordem que el programa s’emet els dijous de 8h a 9h del vespre, a Ràdio Estel (106.6 FM) i Ràdio Principat.

Si ho desitgeu, en qualsevol moment podeu tornar a sentir els programes ja emesos mitjançant el nostre bloc a internet, a l’adreça www.plusvalua.cat.

Com de costum, us animem a escoltar i participar en el Plusvàlua, bé enviant un mail a participa@plusvalua.cat o bé mitjançant el Facebook del programa: http://www.facebook.com/pages/Plusvalua/217237411668595

Ignasi Farreres
President del CEES

www.ceesocials.org

Feliç diada de Sant Jordi

Feliç diada de Sant Jordi

Des del CEES, desitgem a tots els nostres amics i subscriptors que tingueu una feliç Diada de Sant Jordi, festa del patró de Catalunya, en la qual puguem celebrar la tradició de regalar llibres i roses i, alhora, i defensar la llengua, la cultura i la identitat catalanes.

Conferència «La economía social de mercado una respuesta humanista al poder de los mercados»

Al web del CEES podeu trobar el text de la conferència «La economía social de mercado una respuesta humanista al poder de los mercados», pronunciada pel Sr. Josep Antoni Duran i Lleida el passat 11 de gener de 2013 a Santiago de Xile. Aquesta fou al conferència inaugural de la trobada Encuentro Internacional Oswaldo Payá “Reflexiones sobre la vigencia del Pensamiento Humanista Cristiano”.

«Un futur incert: podem encarrilar-lo?» Sopar-debat d’hivern amb Francesc Raventós

El passat 26 de febrer va tenir lloc el Sopar-debat d’hivern del CEES, en el qual va participar com a conferenciant el Sr. Francesc Raventós, exdegà dels Col.legis d’Economistes de Catalunya i d’Espanya, extinent Alcalde de Barcelona i autor del llibre recentment publicat “Un Futur Incert. Economia, geopolítica i governança mundial en el segle XXI”, que va tractar el tema: “Un futur incert: podem encarrilar-lo?”.

Trobareu sentir l’enregistrament de la seva intervenció en aquest article del web del CEES .

Cicle de debats: “Negocis d’èxit en temps difícils”

Pel vostre coneixement i informació general, CEES – EIM (Excellence In Management) i PIMEC col·laboren en un programa que titulat “Negocis d’èxit en temps difícils”, mitjançant el qual es vol donar a conèixer alguns casos reals d’empreses que, malgrat les adversitats, innoven, inverteixen i aposten pels seus negocis i pel país. Es tracta no només d’infondre una dosi d’optimisme en plena crisi, sinó també de posar en relleu claus de l’èxit empresarial, de manera que els debats resultin d’utilitat pràctica per a altres empresaris del mateix o d’altres sectors.

Podeu ampliar la informació i veure el programa en aquesta nota al web del CEES.

Taula rodona: “La LOMCE. Les claus d’un debat”

El pasat 19 de març va tenir lloc la taula rodona”La LOMCE. Les claus d’un debat”, organitzada pel CEES, per reflexionar sobre el projecte de la nova llei d’educació.

L’acte va comptar amb les intervencions del Sr. Joan Mateo Andrés, President del Consell Superior d’Avaluació, i del Sr. Alberto del Pozo Ortiz, Director general de Professorat i Personal del Departament d’Ensenyament de la Generalitat, i estigué moderat pel Sr. Emili Pons, vicepresident del CEES..

Podeu escoltar aquí l’enregistrament de l’acte.

Programes emesos aquesta temporada

Títol i accés a l’àudio del programa Convidat Ponents del debat Data
Les herències i testaments a Catalunya. Montserrat Pinyol, Advocada i Presidenta d’Honor d’Alter Mútua (abans Mútua dels Advocats de Catalunya). Ponents del debat: Salvador Aragonès, periodista i professor, Jordi Bastida, enginyer industrial, i Xavier Melo, economista. [dijous 18-abril-2013]
La importància del Tercer Sector en l’Economia Catalana. Àngels Guiteras, Presidenta Taula d’Entitats del Tercer Sector Social de Catalunya. Ponents del debat: Lluís Alegre, economista, Emili Pons, historiador, i Francisco Javier Sobrino, economista. [dijous 11-abril-2013]
Les relacions d’Àustria amb Catalunya i Aragó Josep M. Bové, Cònsol General Honorari d’Àustria. Ponents del debat: Pere Guinjoan, economista, Alfredo García García-Blanco, assessor d’empreses, i Carlos Mandianes, auditor. [dijous 4-abril-2013]
Eines de gestió per a autònoms i Pimes: consolidar-se, créixer i crear ocupació Robert Plana, Consultor. Ponents del debat: Joan Elias, economista, Josep Molina, periodista econòmic, i Josep Lluís Masferrer, actuari d’assegurances. [dijous 21-març-2013]
Les dificultats de la dona com a emprenedora (compaginar vida familiar i responsabilitats en els negocis). M. Ángeles Tejada, Presidenta de Fidem. Ponents del debat: Eduard Arruga, economista, Jordi Bastida, enginyer industrial, i Ana Boza, advocada. [dijous 14-març-2013]
Especial Dia de la Dona Immaculada Pulido, dona emprenedora, Gerent d’ASSET;
Isabel Pallejà, agent comercial, Presidenta de la Comissió de Comerç i Consum d’UDC i exsecretària del Col.legi d’Agents Comercials;
Rosa M. Garriga, Directora i Gerent d’AGI.
Ponents del debat: Xavier Melo, economista, Emili Pons, historiador, i Joaquín Recaño, demògraf i professor. [dijous 7-març-2013]
La presència de les dones en les entitats i institucions Carme Mur, Vicepresidenta Foment del Treball. Ponents del debat: Lluís Alegre, economista, Alfredo Garcia García-Blanco, assessor d’empreses, i Ignasi Rafel, consultor d’empreses. [dijous 28-febrer-2013]
La problemàtica del finançament de les empreses Josep Badia, President d’ASSET, Associació Espanyola de Financers d’Empresa. Ponents del debat: Eduard Arruga, economista, i Jordi Bastida, enginyer industrial. [dijous 21-febrer-2013]
La importància econòmica del Port de Barcelona i el què aporta al benestar col.lectiu del país Sixte Cambra, President del Port de Barcelona. Ponents del debat: Salvador Aragonès, periodista i professor, Joan Elias, economista, i Xavier Melo, economista. [dijous 14-febrer-2013]
Què es pot fer contra l’Atur? Joan Comas, President del Patronat d’Acció Solidària contra l’Atur.

Francesc Raventós, Ex-Degà del Col.legi d’Economistes.

Ponents del debat: Pere Guinjoan, economista, Emili Pons, historiador, i Carlos Mandianes, auditor. [dijous 7-febrer-2013]
L’actual crisi europea vista des de Brussel·les Andreu Missé, periodista, excorresponsal de “El País” a Brussel·les. Ponents del debat: Joan Elias, economista, Josep Molina, periodista, i Ignasi Rafel, consultor d’empreses. [dijous 31-gener-2013]
La cooperació internacional en moments de dificultat Carles Llorens, Director de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament de la Generalitat de Catalunya. Ponents del debat: Jordi Bastida, enginyer industrial, Anna Boza, advocada, i Josep Molina, periodista. [dijous 24-gener-2013]
Economia, geopolítica i governança mundial en el segle XXI: Un futur incert. Francesc Raventós, economista, exdegà del Col.legi d’Economistes de Catalunya i d’Espanya. Ponents del debat: Eduard Arruga, economista, Alfredo García García-Blanco, assessor d’empreses, i Joaquín Recaño, professor de Geografia a la UAB. [dijous 17-gener-2013]
La mort i els serveis funeraris que mobilitza Josep Cornet, Enginyer industrial i economista, exdirector dels Serveis Funeraris de Barcelona. Ponents del debat: Lluís Alegre, economista, Salvador Aragonès, periodista, i Xavier Melo, economista. [dijous 10-gener-2013]
Què fa i com ho fa els Banc dels Aliments per ajudar als pobres? Antoni Sansalvado, President de la Fundació Banc dels Aliments. Ponents del debat: Xavier Melo, economista, i Carlos Mandianes, auditor financer. [dijous 3-gener-2013]
Economia i canvi climàtic. Josep Maria Vegara, Doctor Enginyer Industrial i en Economia i autor del llibre: “El canvi climàtic: Anàlisi i política econòmica”. Ponents del debat: Claudi Cervelló, responsable medi ambient del CEES, Joan Elias, economista, i Josep Molina, periodista econòmic. [dijous 20-desembre-2012]
Formes tradicionals i innovadores de l’activitat comercial: des de les fires al comerç electrònic Lluís Alegre, economista. Exconseller de Comerç, Consum i Turisme. Ponents del debat: Alejandro Goñi, president de Pimec Comerç, Josep Ma. Cardona, vicepresident del Gremi de Pastissers, Xavier Vallespir, expert en comerç electrònic i director de Projectes de Diprotech. [dijous 13-desembre-2012]
Què haurem de fer amb els bancs? Anton Gasol, economista. Ponents del debat: Lluís Alegre (economista) i Claudi Cervelló (filòleg, expert en xarxes socials). [dijous 29-novembre-2012]
La necessitat de fomentar l’emprenedoria. Jordi Bastida, enginyer industrial. Ponents del debat: Salvador Aragonès (periodista) i Pere Guinjoan (economista). [dijous 22-novembre-2012]
La dona a l’empresa. Anna Mercadé (Directora de l’observatori Dona, empresa i economia, de la Cambra de Comerç) Ponents del debat: Ignasi Farreres (economista i MBA per Esade) i Josep Molina (periodista). [dijous 15-novembre-2012]
Les darreres novetats en el món digital. Claudi Cervelló, Llicenciat en Filologia, expert en xarxes socials. Ponents del debat: Lluís Alegre (economista) i Xavier Melo (economista). [dijous 8-novembre-2012]
Com queda la nostra economia després de la Cimera Europea dels dies 18/19-X? Joan Elias, economista. Tertúlia econòmica amb Jordi Bastida (enginyer industrial) i Pere Guinjoan (economista). [dijous 25-oct-2011]
Què van aportar les caixes d’estalvi als segles XIX i XX i què en trobarem a faltar? Carles Sudrià, catedràtic d’Història Econòmica Tertúlia econòmica amb Xavier Melo (economista) i Emili Pons (historiador i expert en educació). [dijous 18-oct-2011]
La situació del deute espanyol (el sobirà i el bancari). Com ens en podrem sortir? Pere Guinjoan, economista Tertúlia econòmica amb Josep Molina (periodista) i Claudi Cervelló (expert en tecnologia) [dijous 11-oct-2011]
Cap a una societat sense diaris ni revistes de paper? Josep Molina, periodista. Tertúlia econòmica amb Eduard Arruga, (economista) i Ignasi Rafel, (consultor d’empreses). [dijous 4-oct-2012]
El futur de les pensions Xavier Melo, economista. Tertúlia econòmica amb Lluís Alegre, (economista) i Pere Guinjoan, (economista). [dijous 27-set-2012]
Novetats del nou curs en el món de l’ensenyament. Emili Pons, llicenciat en Història, expert en Ensenyament. Tertúlia econòmica amb Jordi Bastida (enginyer industrial) i Ignasi Farreres (economista i MBA per ESADE). [dijous 20-set-2011]

Heu rebut aquest missatge perquè vàreu comunicat la vostra adreça de correu electrònic al Centre d’Estudis Econòmics i Socials (CEES), bé directament, bé com a participant en algun acte.

Si no desitgeu rebre més comunicacions del CEES, feu-nos-ho saber enviant un missatge a admin@ceesocials.org i us donarem de baixa i cancel·larem les vostres dades.

Així mateix, podeu exercir els vostres drets legals d’accés, rectificació, cancel·lació i oposició per aquest mateix procediment.