«Noves tecnologies de l’informació – xarxes socials» Editorial Programa Plusvàlua 13 d’octubre del 2016

14 d'octubre de 2016

publicat per Secretaria

Editorial Programa Plusvàlua  13 d’octubre del 2016

“Noves tecnologies de la informació, Xarxes socials”

Un element que defineix els anys inicials d’aquest segle XXI és l’explosió del tractament de la informació, amb un creixement desfermat de la connectivitat a tots els nivells, gràcies a l’evolució de la tecnologia.

Només un exemple mostra aquest fet: per primera vegada a la història, les cinc companyies més grans del món per capitalització borsària, són tecnològiques. Companyies que, cal dir-ho, cap d’elles pràcticament no existia a principis de segle.

És evident que les tecnologies de la informació, amb la seva evolució constant, ens ofereixen cada cop més serveis i són d’utilitat a la nostra vida diària, tant des del punt de vista personal com organitzatiu i, en especial, en l’àmbit social. En aquest sentit i considerant la intercomunicació que ens faciliten les tecnologies hi ha experts que titllen les xarxes socials com la revolució més gran del nostre segle.

Gràcies a les xarxes socials és possible posar-se en contacte amb persones de diferents sectors o països i promoure i establir la comunicació, la col·laboració, l’oci i qualsevol altre tipus de relació.

Tanmateix, més enllà dels grans avantatges que ens faciliten les xarxes, com la intercomunicació, l’accés a la informació i la rapidesa per a qualsevol tipus de gestió, també hi ha aspectes negatius que suposen un fort contrapès. El més important: la donació d’informació personal a la xarxa.

Al marge de la fredor en la comunicació i de les possibilitats de manipulació de la informació, el problema fonamental rau en la manca de privacitat.

Les dades personals i la informació que es posen a la xarxa són recollides per les grans multinacionals d’internet que, a través de l’acumulació d’aquestes dades, són capaces de conèixer i interpretar els hàbits de navegació dels usuaris. Aquestes tendències són la font principal de negoci de les empreses d’Internet que faciliten aquesta informació al mercat publicitari i, sovint, als governs.

Joan Maria Solà

Secretari del CEES

 

Tornar a sentir el programa

Si ho desitgeu, ens podeu fer arribar els vostre comentaris a participa@plusvalua.cat, mitjançant la pàgina a Facebook del programa o a http://bloc.plusvalua.cat.


Publica el teu comentari