“Orientació empresarial” – Editorial Programa Plusvàlua 22/06/17

23 de juny de 2017

publicat per Secretaria

Editorial Programa Plusvàlua 22 de juny de 2017

“Conrear l’esperit empresarial”. Joan Elias, Vicepresident del CEES

Quan a la canalla se’ls pregunta què voldran ser quan siguin grans, generalment la resposta és bomber, infermera, futbolista o mestre. Quan la pregunta es fa a estudiants que estan a punt d’entrar a la universitat, hi ha un 27% que no ho saben, i, de la resta, el 26% volen ser funcionaris, el 36% ser emprenedors i el 38% treballar en una empresa privada. Això és el que revela l’estudi Young Business Talents publicat fa molt poc on a més, s’especifica que el desig d’entrar a l’administració pública és més baix, amb diferència, a Catalunya, i, en canvi, la vocació d’emprendre un negoci és de les més altes de tota Espanya.

És una bona notícia que els nostres adolescents tinguin com a meta professional engegar un negoci. Això és senyal que la imatge de l’emprenedor o empresari millora socialment. Durant una època, la figura de l’empresari estava unida a la imatge d’un home gras, amb barret de copa i un cigar a la boca, insensible als problemes de la societat i preocupat només pel seu propi benefici. La societat va entenent que la gran majoria d’empresaris tenen empreses mitjanes, petites o microempreses. Són la perruquera del barri, el botiguer de la cantonada o l’amo del taller mecànic de davant de casa.

Ara bé, perquè aquestes vocacions floreixin i donin fruit cal conrear l’esperit empresarial. L’emprenedor potencial ha de percebre que hi ha bones oportunitats per crear una empresa pròpia i ha de considerar que disposa de les capacitats i habilitats necessàries per fer-ho. El darrer estudi del projecte GEM per Catalunya recomana millorar les condicions de l’entorn de l’activitat emprenedora en aspectes com les polítiques públiques, el suport financer, els programes d’institucions públiques i l’educació i la formació.

És una bona notícia que les vocacions empresarials ressorgeixin, i més en aquests moments. La societat necessita bombers, infermeres, futbolistes, mestres i moltes altres professions. Però sense una bona classe emprenedora no serà possible avançar en el creixement, la creació d’ocupació i el benestar social.


Publica el teu comentari