“Pensions” – Editorial Programa Plusvàlua 30/03/17

31 de març de 2017

publicat per Secretaria

Editorial Programa Plusvàlua 30 de març de 2017

“Pensions”. Joan Elias, Vicepresident del CEES

 

Quan em jubili, podré cobrar una pensió?

La pensió que tinc ara, mantindrà el seu poder adquisitiu?

Si Catalunya s’independitza, seguiré cobrant la pensió?

M’he de fer un pla de pensions per si cobro una misèria quan em jubili?

Aquestes i moltes altres són preguntes que es fa molta gent davant del tema de les pensions. Hi ha por, confusió i inseguretat. Es podria pensar que un afer tan important les autoritats l’han d’haver afrontat amb claredat, ordre i precisió. Però res més lluny de la realitat. Possiblement perquè el problema no és tècnic, sinó polític.

Des del punt de vista tècnic, el tema de les pensions són faves comptades: el sistema està abocat al dèficit. Un dèficit que ha arribat abans que es preveia per culpa de la crisi. En els anys de la crisi, la despesa en pensions ha pujat un 40% mentre que les cotitzacions ho han fet en un 8%. Les cotitzacions ja no cobreixen les pensions i el sistema ha entrat en números vermells. Les tendències demogràfiques i econòmiques són implacables. Zapatero el 2011 i Rajoy el 2013 ja van fer reformes per pal·liar aquestes tendències. Però davant la realitat actual, cal plantejar una nova reforma, més profunda.

I ara és quan entra la política. Només hi ha tres vies de solució. La primera és augmentar els ingressos, que representaria més costos per les empreses i/o menys ingressos pels cotitzants. La segona és frenar la despesa, que vol dir directament reduir les pensions. La tercera és cobrir el dèficit amb transferències del pressupost de l’estat, la qual cosa significaria apujar impostos o retallar despesa.

Cap d’aquestes solucions ha trobat encara un acord general. Però cal trobar la via de consens i explicar bé a la societat les conseqüències i fins on podrem arribar.

 


Publica el teu comentari