«Visió 2016» Editorial Programa Plusvàlua 29 de desembre del 2016

30 de desembre de 2016

publicat per Secretaria

Plusvàlua 29 de desembre 2016

“Visió 2016”

El 2016 ha estat un any de recuperació econòmica moderada i de confrontació social.

Les xifres d’atur es redueixen a Espanya, Europa i els EUA. Però els salaris són més baixos i les condicions salarials més inestables. L’atur és més present entre els menors de 25 anys, els majors de 45 i, en qualsevol cas, entre les dones. Tot i la reducció de les xifres d’atur, la desigualtat social augmenta.

La victòria del Brèxit al Regne Unit o de Donald Trump als EUA són dos fets catalitzadors d’un estat de descontentament general. Les conseqüències d’aquestes decisions electorals les veurem aquest nou any que comencem.

No podem oblidar la guerra endurida a Síria i l’aferrament de l’Estat Islàmic en àrees estratègiques i a través d’actes terroristes de la magnitud del de Niça amb 84 persones mortes o els atacs als aeroports d’Istanbul i de Brussel·les, sense oblidar el tiroteig a Orlando i l’atac més recent a Berlín. La guerra freda amagada entre EUA i Rússia sembla que acabarà amb l’arribada de Trump, suposarà un canvi també per Síria?

A Europa, la inestabilitat política i el creixement de corrents ideològics que promouen el sentiment proteccionista, nacionalista i d’aïllament, no ajuden a provocar la confiança suficient per a fer passos en les polítiques monetàries i fiscals comunes que farien falta. L’economia creix així, molt modestament.

A Espanya, en canvi, la inestabilitat política viscuda aquest any amb eleccions repetides i confrontació social continuada sembla que no hagi afectat les xifres de creixement que arribaran, segons l’FMI, al 3,1%. Però aquesta previsió de creixement no disminueix la preocupació de cara a la sostenibilitat del sistema de pensions i de la Seguretat Social.

Carla Gràcia

Directora del Plusvàlua

 

 Tornar a sentir el programa

Si ho desitgeu, ens podeu fer arribar els vostre comentaris a participa@plusvalua.cat, mitjançant la pàgina a Facebook del programa o a http://bloc.plusvalua.cat.

 

 


Publica el teu comentari