«Solidaritat Internacional» Editorial Programa Plusvàlua 2 de febrer del 2017

3 de febrer de 2017

publicat per Secretaria

Editorial Programa Plusvàlua  2 de febrer del 2017

“Solidaritat Internacional”

Hi ha una manera ètica de situar-se al món. Aquesta era l’afirmació que el 2014 feia en una entrevista Francesc Mateu, director d’OXFAM Intermon a Catalunya.

En els últims anys de crisi, la solidaritat d’Europa i, en concret, de Catalunya, davant les dificultats internacionals ha minvat. El pressupost de l’Agència Catalana de Cooperació al Desenvolupament ha passat de 81,9 milions d’euros el 2008, als 7,2 milions el 2015. La meitat d’aquesta despesa se’n va amb l’estructura de la mateixa agència.

Davant d’aquesta situació, les onegés i fundacions dedicades a l’ajut internacionals, que fins al 2009 havien rebut bona part dels seus fons de la administració pública, han hagut de cercar nous patrocinadors en l’empresa privada o en el soci ciutadà. Però no ens podem enganyar, les empreses aportaven la seva col·laboració solidària sobre els beneficis que obtenien i ara aquests beneficis són pocs. Les empreses donen entre un 60 i un 70% menys que abans de la crisi.

Aquesta situació arriba en un moment de forta tensió i necessitat social internacional. Cada dia, refugiats de la guerra de Síria o de països amb pobresa o inestabilitat política intenten entrar a Europa. Almenys, 3800 persones han perdut la vida aquest 2016 al mar Mediterrani, que ja se l’anomena el cementiri d’Europa.

Els països occidentals, davant d’aquesta situació de crisi social, i amb l’amenaça del terrorisme com a justificació, en lloc de buscar solucions conjuntes efectives, tendeixen cada vegada més cap al proteccionisme nacional. El nomenament de Trump com a president dels EUA és una derrota més a l’esperit solidari de pau i justícia internacional.

Hi ha una manera ètica de situar-se al món, afirmava Mateu; nosaltres estem lluny de donar exemple.

Carla Gràcia

Directora del Plusvàlua

Tornar a sentir el programa

Si ho desitgeu, ens podeu fer arribar els vostre comentaris a participa@plusvalua.cat, mitjançant la pàgina a Facebook del programa o a http://bloc.plusvalua.cat.

 


Publica el teu comentari