Taula rodona «Ciutats del Futur» Editorial Programa Plusvàlua 22 de desembre del 2016

23 de desembre de 2016

publicat per Secretaria

Editorial Programa Plusvàlua 22 de desembre del 2016

Taula rodona  “Ciutats del futur”

Segons dades de l’informe Perspectives Mundials d’Urbanització de Nacions Unides, el 54% de la població mundial actual resideix a àrees urbanes i es preveu que el 2050 arribarà al 66%.

Segons declaracions de John Wilmoth, director de la Divisió de Població del Departament de Temes Econòmics i Socials de l’ONU, el creixement de la població urbana seguirà encoratjat per dos factors: la persistent preferència de la gent per mudar-se d’àrees rurals a àrees urbanes i el creixement de la població previst pels pròxims 35 anys. Aquests dos factors combinats afegiran 2500 milions de persones a la població urbana el 2050. Gairebé un 90% d’aquest increment es produirà a Àsia i Àfrica.

Àsia integra en aquests moments el 53% de la població mundial urbana, seguida d’Europa amb el 14%, i d’Amèrica Llatina i el Carib amb el 13%.

L’informe de Nacions Unides apunta també que s’ha passat de 10 mega ciutats de més de 10 milions d’habitants, el 1990, a 28 el 2014. Tokio és la major d’elles amb 38 milions d’habitants. D’altres ciutats d’aquestes magnituds són: Dehli, Shangai, Ciutat de Mèxic, Nova York, Mumbai, Sao Pablo, Los Àngeles, Beiging, París, Yakarta o Londres.

Aquestes mega ciutats acullen en conjunt un total de 453 milions de persones, un 12% de la població urbana mundial. Però cal considerar també que gairebé la meitat dels 3900 milions de persones que viuen en centres urbans, uns 200 milions de persones, resideixen en ciutats de menys d’un milió d’habitants.

El creixement de la població que hauran d’integrar aquestes ciutats, tant les petites com les mega ciutats, suposarà grans reptes. Caldrà atendre les necessitats dels seus habitants pel que fa a habitatge, a infraestructures i transport, a provisió de serveis bàsics i a salut.

En aquest camp, caldrà tractar el tema de la contaminació de l’aire, ja que un 80% de les persones que viuen en centres urbans estan exposats a nivells excessius de contaminació. L’ONU atribueix 7 milions de morts a l’any a causa de la contaminació atmosfèrica.

La sostenibilitat en el desenvolupament i la gestió dels residus seran altres temes claus a tractar.

Carla Gràcia

Directora del Plusvàlua

 

 Tornar a sentir el programa

Si ho desitgeu, ens podeu fer arribar els vostre comentaris a participa@plusvalua.cat, mitjançant la pàgina a Facebook del programa o a http://bloc.plusvalua.cat.

 

 


Publica el teu comentari