El bosc, riquesa per a tothom?

12 de maig de 2010

publicat per Redaccio

Quan parlem del bosc, de la muntanya, el primer que ens ve al cap és la idea de lleure, del descans, de l’aire pur, les excursions. Per tant, un primer benefici del bosc és evident: el del lleure i l’esbarjo, especialment per als qui vivim en zones urbanes.

Però n’hi ha molts d’altres, dels qual gaudeix tota la societat: absorbeix el CO2 – i per tant te una funció cabdal en relació al Canvi climàtic–, regula les avingudes d’aigua, prevé l’erosió, és hàbitat i refugi d’espècies naturals, forma part del paisatge de Catalunya, … en un mot, el bosc forma part de la cultura de Catalunya.

Però, alhora, també cal tenir cura el bosc:  neteja de sotabosc, manteniment de camins, etc. I en cas de desastre natural, com hem vist a la recent nevada, cal netejar els arbres i les rames caigudes. I aquestes tasques tenen un cost. Qui l’ha d’assumir?  Només els propeitaris? L’administració? Via impostos? Amb una taxa específica?

Aquest proper dilluns, 19 de maig, a les 11 hores, el programa del CEES i Ràdio Estel  5 cèntims, economia amb valors tractarà aquestes i altres qüestions relacionades amb els boscos. El programa s’estructurarà en:

Entrevista:

  • Dr. Joandomènec Ros, catedràtic d’Ecologia a la Universitat de Barcelona. És vicepresident de l’Institut d’Estudis Catalans i de diverses societats científiques, participa en òrgans consultors de l’administració i de la UB. Ha estat rector de la Universitat Catalana d’Estiu.

Tertúlia:

  • Josep Garriga Sala. Expert en Canvi Climàtic, ex cap d’incendis de la Generalitat de Catalunya. Propietari forestal.
  • Juan Porras.  Advocat del Centre de la Propietat Forestal i Assessor jurídic a Catalunya del PEFC (Sistema de certificació forestal reconegut internacionalment).
  • Santi Vilanova. Ecologista

I els espais habituals  5 cèntims de valors, una reflexió amb Esteve Pujol, i 5 cèntims de xarxa, una selecció de webs sobre el tema que tractarem, a càrrec de Claudi Cervelló.

com de costum, us recordem que  mitjançant el Bloc del programa podeu accedir als continguts dels programes anteriors i podeu escoltar l’àudio de tots ells.


Publica el teu comentari