«L’economia del bé comú» Editorial Programa Plusvàlua 14 de maig de 2015

21 de maig de 2015

publicat per Secretaria

Programa Plusvàlua del 14 de maig de 2015

Editorial: L’economia del bé comú

Joan Maria Solà, Secretari del CEES

 

Per sortir de la profunda crisi en què s’ha submergit l’economia els darrers anys és necessari aplicar fórmules imaginatives que ataquin de soca arrel les causes principals i que tinguin en compte que ja res serà igual.

Si bé hi ha qui pensa que ha estat un episodi desgraciat, fruit d’un cicle a la baixa del comportament de l’economia, un bon nombre de pensadors creuen que el que caldrà és una reformulació del sistema econòmic vigent, un nou ordre econòmic, un sistema alternatiu, que replantegi els valors prioritaris que han regit fins ara.

Darrerament estan prenent força idees i propostes que, a partir d’una seriosa reflexió sobre el que ha passat, susciten amb audàcia línies d’actuació que han de permetre fer front a les causes dels desequilibris que ens han portat fins avui i abordar, a la vegada, un futur més esperançador per a la humanitat. Entre d’altres, cal citar dues d’aquestes línies de pensament: la dita “economia civil” del professor Stefano Zamagni i la coneguda com l’“economia del bé comú” propugnada pel sociòleg Christian Felber.

Avui parlem d’una d’aquestes propostes, en concret, la referent a les idees de Christian Felber que, a partir de  la constatació d’on ens ha portat l’afany de lucre, la desmesurada competència i unes lleis de mercat descarnades en la recerca del màxim benefici, proposa que l’èxit de les empreses no es pot explicar només per una xifra quantitativa o el seu balanç financer, sinó que cal mesurar principalment el seu balanç social.

Felber advoca així prioritzar el balanç del bé comú a l’econòmic i insisteix en què l’èxit d’una empresa s’ha de mesurar per una base de valors tals com: la solidaritat, l’ètica, la sostenibilitat, la justícia social i la participació. En resum, l’economia del bé comú proposa introduir la dimensió social i la qualitat de vida de les persones en els valors que han de regir l’activitat econòmica de la nostra societat.

Tornar a sentir el programa

Si ho desitgeu, ens podeu fer arribar els vostre comentaris a participa@plusvalua.cat, mitjançant la pàgina a Facebook del programa o a http://bloc.plusvalua.cat.


Publica el teu comentari