«Reptes de la filantropia i transparència de les ONG» Editorial Programa Plusvàlua 4 de febrer del 2016

5 de febrer de 2016

publicat per Secretaria

Editorial Programa Plusvàlua  4 de febrer del 2016

“Reptes de la filantropia i transparència de les ONG”

Les necessitats de la nostra societat, tant en l’àmbit local com en el més global, són importants i els governs no poden fer-hi front amb eficàcia. Per sort, existeixen les organitzacions no governamentals que, des d’una perspectiva més propera a les necessitats particulars, cobreixen les mancances ben diverses que afecten els ciutadans.

Però, l’activitat meritòria de les ONG en camps tan variats com: l’acció social, l’acció humanitària, la sanitat, la cooperació al desenvolupament, la millora mediambiental, i tants d’altres; té un  cost. Per tal de fer-hi front, aquestes organitzacions necessiten  recursos.

Al marge dels recursos humans facilitats per les persones que hi dediquen voluntàriament el seu temps, calen recursos econòmics.  Arran de la crisi, les aportacions de l’administració a les ONG ha sofert una davallada important. Per tant, cada cop més el finançament de les activitats d’aquestes entitats s’ha de sostenir  gràcies a les aportacions privades.

Per aquest motiu, el repte més important que tenen aquestes organitzacions socials i humanitàries passa per a guanyar-se la confiança de la societat, fet que comporta la mostra d’alguns valors com el de la transparència. La transparència cal que es manifesti a través de la comunicació de les tasques executades, tant des del punt de vista dels resultats com de la dotació de recursos.

Conscients d’aquesta responsabilitat davant la societat i en especial davant de les persones que fan possible la seva activitat, un elevat  nombre d’aquestes organitzacions segueixen les pautes determinades per una guia de la transparència i les bones pràctiques que pot servir com a instrument de regulació de l’acció de les ONG.

Joan Maria Solà

Secretari del CEES

 

Tornar a sentir el programa

Si ho desitgeu, ens podeu fer arribar els vostre comentaris a participa@plusvalua.cat, mitjançant la pàgina a Facebook del programa o a http://bloc.plusvalua.cat.

 

 


Publica el teu comentari